Głos Pacjenta Onkologicznego Nr 4/2018 (32)

14 „Głos Pacjenta Onkologicznego” nr 4, sierpień 2018 Projekt realizowany ze środków PFRON Kiedy pacjent słyszy diagnozę: rak, często nie dowierza własnym uszom. Mimo iż obecnie wiele nowotworów udaje się wyleczyć, nadal panuje prze- konanie, że to choroba śmiertelna. Gdy mija pierwszy szok, trzeba się zebrać, zacząć leczenie i nauczyć się żyć z cho- robą. Pacjent i jego bliscy starają się znaleźć najlepszego lekarza, najlepszy szpital, najlepsze leki, a zapominają o podstawowej kwestii – o żywieniu, choć przy obecnej modzie na gotowa- nie i zdrowy styl życia, w tym na świa- dome jedzenie, także i w medycynie więcej uwagi poświęca się dietetyce. Wciąż jednak za mało, a szczególnie jeśli chodzi o małych pacjentów i ich specyficzne potrzeby żywieniowe. Często po usłyszeniu diagnozy pacjent i jego rodzina zostają sami z proble- mem właściwego żywienia w danej chorobie lub szukają pomocy w Inter- necie, a to nie zawsze dobry wybór. Byłoby idealnie, gdyby pacjent po rozpoznaniu choroby nowotworowej od razu trafił pod opiekę dietetyka, przed rozpoczęciem terapii. To bardzo ważne, aby organizm cho- rego był silny, dobrze odżywiony, za- nim dostanie on pierwsze leki, zostanie poddany operacji czy radioterapii. Die- tetyk zniweluje ewentualne błędy ży- wieniowe i rozpisze odpowiednią dietę. Oczywiście nie mówię o rewolucji żywieniowej, specjalnej diecie mogą- cej wyleczyć raka, ponieważ takiej nie ma. Mówię o dobrze zbilansowanej, zdrowej diecie, bogatej w dobrej jako- ści białko (chude mięso, ryby, twaróg), tłuszcze (tłuste ryby, oliwa z oliwek), węglowodany, składniki mineralne i witaminy. Jedzenie należy potrakto- wać jako „wzmacniacz”, który doda siły i energii, wesprze terapię. Garść tabletek i suplementów nie rozwiąże sprawy. Po pierwsze trzeba pamiętać, że je- dzeniem nie można wyleczyć raka. Sok z buraka czy nasiona chia to nie cudowne środki na chorobę nowo- tworową. Nie da się również zjeść na zapas. Organizm pobierze i tak tyle, ile potrzebuje. Później, podczas lecze- nia, warto uświadamiać pacjenta, co powinien jeść, a z czego warto zrezy- gnować. Produkty, które powszechnie uchodzą za zdrowe (owoce, warzywa, pieczywo pełnoziarniste) mogą nie być odpowiednie w terapii konkretnej choroby nowotworowej, np. brokuł bogaty w sulforafan, izotiocyjany, któ- re działają antynowotworowo, pod- czas choroby może powodować Onkologia dziecięca Katarzyna Stankow, dietetyk Fundacji ISKIERKA. Autorka poradników żywieniowych JedzOnko i JedzOnko 2, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowej kuchni, mama dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Prowadzi blog zdrowolandia.blogspot.com i stronę zdrowolandia.com z przepisami i ciekawostkami dietetycznymi. Katarzyna Stankow wyjaśnia, na czym polega rola właściwej diety w chorobie nowotworowej i radzi jak odżywiać chore na raka dziecko. JedzONKO Katarzyna Stankow prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci . Fot. Archiwum Fundacji Iskierka

RkJQdWJsaXNoZXIy NDk0NjY=