Głos Pacjenta Onkologicznego Nr 2/2019 (35)

Projekt realizowany ze środków PFRON ewidencyjnego NFZ. Może się zatem okazać, że pacjent zamiast udogod- nienia będzie za każdym razem zobli- gowany do udania się do NFZ celem potwierdzenia wniosku. Reasumując wszystkie przytoczone fakty, nowe przepisy mogą się okazać niekorzystne dla pacjentów. Wiele or- ganizacji pacjentów, jak POL-ILKO, Stowarzyszenie UroConti, a także Na- czelna Izba Lekarska i POLMED (izba producentów i dystrybutorów wyro- bów medycznych w Polsce), wyraziło swoje zaniepokojenie wprowadzeniem takich przepisów. Wszyscy podkreśla- ją złożoność wniosku, krótki czas na wprowadzenie zmian i brak przetesto- wania systemu. Z ostatniej chwili: Ministerstwo Zdrowia zdaje się uginać pod po- stulatami i wnioskami ze strony zainteresowanych. Został bowiem opublikowany nowy projekt roz- porządzenia, w którym część ze zgłaszanych roz- wiązań zostało zmienionych, ale nie wszystkie. Tak naprawdę ostateczny kształt wniosków i procedu- ry związane z ich wypełnianiem i realizacją zwery- fikuje życie oraz praktyka. Nie chcemy jednak, aby było to okupione niedogodnościami i problemami dla pacjentów oraz ich opiekunów. Rehabilitacja Grupa produktów Produkty zalecane Produkty przeciwwskazane Mięso, wędliny, ryby i jaja Chude gatunki mięsa (drób bez skóry, cielęcina, polędwica wołowa, mięso królika, chude części wieprzowe: schab środkowy, polędwiczki) – gotowane lub pieczone bez obsmażania Chude wędliny – (polędwica, upieczona pierś indycza, pieczony schab środkowy, szynka gotowana oczyszczona z tłuszczu) Ryby – gotowane na parze lub pieczone w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (pstrąg, dorsz, mintaj) Jaja (na miękko, ugotowane w koszulce, jajecznica na parze), w przypadku braku tolerancji – same białka jaj Tłuste gatunki mięsa (wieprzowina, wołowina, baranina, drób ze skórą, mięsa smażone, pieczone i duszone z uprzednim obsmażaniem) Tłuste gatunki wędlin (pasztety, kiełbasy, kabanosy, mielonki, baleron, metki, parówki, mortadela, salami, konserwy) Ryby – wszystkie smażone, wędzone, marynowane oraz tłuste (łosoś, halibut, śledź, makrela) Jaja – na twardo, jajecznica smażona na tłuszczu Nabiał pasteryzowane: twaróg chudy, jogurty naturalne, serki ziarniste, serki homogenizowane naturalne, mleko 1,5%–2%, naturalne kefiry i maślanki, zsiadłe mleko, słodka śmietanka w ograniczonej ilości tłuste twarogi, sery żółte, topione, pleśniowe, kremowe, mleko tłuste, jogurty greckie/bałkańskie (ze względu na dużą zawartość tłuszczu), śmietana, mleko i przetwory niepasteryzowane Tłuszcze na zimno, do smarowania pieczywa i jako dodatek do potraw w ograniczonej ilości (masło, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek) smalec, słonina, łój, pozostałe oleje Pieczywo białe, niezbyt świeże (bułki, chleb biały, graham, wafle ryżowe, sucharki, chałka) razowe, pełnoziarniste, francuskie Dodatki skrobiowe i dania mączne ziemniaki z wody, ryż, drobne kasze, drobne makarony, kopytka, pyzy, pierogi z wody z chudym mięsem, serem, naleśniki smażone na patelni bez tłuszczu (z twarogiem, chudym mięsem lub musem owocowym) frytki, pieczone i podsmażane ziemniaki, placki ziemniaczane, gruboziarniste kasze (gryczana, pęczak, jaglana), ryż razowy, grube makarony, pierogi (z  kapustą, grzybami, z okrasą, podsmażane) Zupy na wywarze z chudych gatunków mięsa, jarzynowe, krupniki, zupy kremy zabielane zawiesiną mąki i mleka, delikatnie przyprawione solą i ziołami na tłustych wywarach mięsnych i kostnych, zabielane śmietaną, ostro przyprawione, a w szczególności: kapuśniak, grzybowa, żurek, grochowa, fasolowa, cebulowa itp., zupy/sosy instant Owoce z kompotu, obrane ze skórki, rozdrobnione: jabłko, banan, arbuz, melon, jagody, borówki amerykańskie, mango, maliny bez pestek surowe, w skórkach, suszone, a w szczególności: śliwki, winogrona, truskawki, kiwi, maliny z pestkami, czereśnie, gruszki, agrest, cytrusy, owoce suszone. W trakcie chemioterapii nie należy spożywać grejpfrutów i granatów oraz pić soków z tych owoców Warzywa gotowane, obrane ze skórki, łagodne (marchewka, buraczki, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, szpinak), pomidor bez skórki surowe, strączkowe (fasola, groch, bób, ciecierzyca, soja), cebula, kalafior, kapusta, sałaty, rzodkiewki, ogórek surowy, papryka Napoje woda niegazowana, słaba herbata czarna, herbatki owocowe i zielone, kompoty owocowe, w ograniczonej ilości (do 1 szklanki dziennie) rozcieńczone w proporcjach 1:1 naturalne soki owocowe i warzywne kawa naturalna, rozpuszczalna, mocne napary z herbaty, napoje gazowane, soki owocowe i warzywne bez rozcieńczenia (szczególnie z grejpfruta i granatu), wody smakowe, wszystkie napoje alkoholowe Desery budynie, kisiele, musy owocowe, biszkopty, herbatniki, biszkopt z owocami (np. jabłkiem), sernik na zimno z chudych serków naturalnych ciasta francuskie, ciasta i desery z czekoladą, kakao, kawą, śmietaną, kremami, serniki, torty itp. Przyprawy naturalne: sól (w ograniczonej ilości), zioła, koperek, natka pietruszki, sok z cytryny, cynamon kostki rosołowe, przyprawa do zup, ostra papryka, chili, pieprz, gotowe mieszanki przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu, sosy w proszku itp. Inne w ograniczonej ilości dżem bez pestek, miód orzechy, ziarna (np. dynia, słonecznik), grzyby Dieta lekkostrawna zalecana m.in . w raku wątroby

RkJQdWJsaXNoZXIy NDk0NjY=