Głos Pacjenta Onkologicznego Nr 2/2019 (35)

30 „Głos Pacjenta Onkologicznego” nr 2, kwiecień 2019 Projekt realizowany ze środków PFRON Każdy pacjent onkologiczny rozpo- czyna leczenie w różnym stanie od- żywienia, z różnymi nawykami oraz z różnym nastawieniem . Często już na etapie stawiania wstępnej diagnozy, po- jawia się naturalny niepokój związany z chorobą i czekającą nas niewiadomą dotyczącą terapii, który zmienia nasze codzienne życie. Jeszcze przed roz- poczęciem leczenia, warto nawiązać kontakt z psychoonkologiem, a także dietetykiem klinicznym, zwłaszcza jeżeli widzimy, że pomijamy posiłki, a stres zaczyna przejmować kontrolę nad naszymi codziennymi czynnościa- mi. Ogromnie ważne jest, aby pacjent i osoby opiekujące się nim, dobrze podzieliły się obowiązkami i posta- rały się ułożyć plan dnia. Powinna się w nim znaleźć nie tylko codzien- na umiarkowana aktywność ruchowa (około 20–40 minut), regularne posiłki (3 główne i dwie przekąski), ale także „chwila dla siebie”, kiedy pacjent może zrelaksować się i skupić na ulubionych czynnościach. Niedożywienie Możliwe jest, że już na początku cho- roby pogorszy się nasz stan odżywienia. Mało kto zdaje sobie sprawę, że może to doprowadzić do niedożywienia, które jest zdradliwe, ponieważ nieko- niecznie musi być związane z wychu- dzeniem. Może dotyczyć także osób z nadwagą i otyłością, które często cierpią z powodu niedożywienia ja- kościowego. W chorobie onkologicznej objawy niedożywienia są obserwowane u przy- tłaczającej większości chorych (od 30 do nawet 85%), a nawet u co 5 pacjenta wyniszczenie wynikające z niedoży- wienia może być bezpośrednią przy- czyną zgonu. Dlatego kluczowym elementem lecze- nia pacjenta z chorobą nowotworową jest prawidłowe odżywianie organizmu. Podstawowym wskaźnikiem, który powinien nas zaniepokoić, to nie- zamierzona utrata masy ciała, czyli chudnięcie pomimo tego, że regular- nie jemy. W takiej sytuacji warto skon- sultować się z dietetykiem klinicznym, ponieważ może się okazać, że istnieje konieczność uzupełnienia naszych co- dziennych posiłków żywnością spe- cjalnego przeznaczenia medycznego. Niektóre z tych produktów dzięki swo- jej bogatej formule odżywczej, mogą być nawet stosowane jako jedyne źró- dło pożywienia, co ułatwia kontrolę dostarczania organizmowi odpowied- niej ilości substancji odżywczych. Jed- nak trzeba wcześniej to uzgodnić z lekarzem lub dietetykiem. Szcze- gólnie ważne jest, aby organizm był dobrze przygotowany w okresie oko- łooperacyjnym, gdyż pacjenci niedo- żywieni gorzej znoszą zabiegi, dłużej goją się im rany, a także mają więcej powikłań. W rezultacie wymagają dłuższej opieki po zabiegu niż Ci, któ- rzy wzmocnili swój organizm jeszcze przed operacją. Tak więc odpowiednie odżywienie w okresie okołooperacyj- nym to korzyść zarówno dla pacjenta, jak i dla systemu opieki zdrowotnej. Nie tylko energia Wbrew pozorom w przygotowaniu do zabiegu nie chodzi tylko o odpo- wiednią ilość kalorii. Bardzo ważne jest, aby dostarczyć organizmowi pa- cjenta kluczowe substancje odżywcze, które zbudują rezerwy w tym trudnym okresie. Dzięki nim, w trakcie i tuż po zabiegu, nasz organizmlepiej poradzi so- bie ze stresem, jakim jest proces gojenia i regeneracji po interwencji chirurgicz- nej. Znajdziemy je w produktach spe- cjalnego przeznaczenia medycznego Impact Oral, które zaleca się stosować jako uzupełnienie codziennej diety, po 3 kartoniki dziennie przez 7 dni przed zabiegiem oraz kontynuować spożycie do 4–5 kartoników dziennie po zabiegu chirurgicznym. Preparat jest dostępny w formie napoju o smaku waniliowym lub owoców tropikalnych. Można spożywać go samodzielnie lub dodawać do owoców czy płatków. Jego wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa formuła wspomaga kompletne odżywie- nie organizmu. Co najważniejsze, Im- pact Oral dostarcza unikatowy zestaw składników odżywczych, nazywanych immunożywieniem, dających pacjen- towi dodatkowe wsparcie jego układu odpornościowego. Immunożywienie Twoją supermocą! Modulowanie aktywności ukła- du odpornościowego poprzez po- dawanie pacjentom odpowiednich składników odżywczych nazwano im- munożywieniem. Na przestrzeni lat, zbierano obser- wacje z udziałem ludzi i zwierząt, aby stwierdzić, jakie strategiczne składniki i ich połączenia podane w okresie oko- łooperacyjnym wzmocnią organizm pacjenta. Wiąże się to też z obniżaniem Onko-ABC Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz radzi, jak możemy przygotować się do zabiegu chirurgicznego, który jest podstawową metodą leczenia pacjentów onkologicznych, aby skrócić okres rekonwalescencji i zmniejszyć ilość potencjalnych powikłań po operacji. jak zabieg operacyjny Z

RkJQdWJsaXNoZXIy NDk0NjY=