Głos Pacjenta Onkologicznego Nr 5/2019 (38)

24 „Głos Pacjenta Onkologicznego” nr 5, październik 2019 Projekt realizowany ze środków PFRON Czy to prawda, że cukier żywi raka? Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem? Czy utrata kilku kilogramów w przypadku nadwagi lub otyłości służy pacjentom onkologicznym? Wielu chorych i ich opiekunów zadaje sobie te i wiele innych pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej i poszukuje na nie odpowiedzi. W gąszczu dostępnych informacji trudno znaleźć te wiarygodne i potwierdzone głosem ekspertów. Dr n. med. Tomasz Olesiński z CentrumOnkologii – Instytutu wWarszawie obala najpopularniejsze mity krążące wokół żywienia w chorobie nowotworowej. 6 najpopularniejszych mitów o żywieniu w chorobie nowotworowej MIT 1. Żywienie ma znaczenie tylko w profilaktyce choroby Bardzo dużo mówi się dzisiaj o die- cie antynowotworowej jako elemencie profilaktyki raka. Chociaż nie ma diety w pełni chroniącej przed nowotworem, wiemy, że spożywanie niektórych produktów zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby onkologiczne. Dzisiaj wiemy też, że odpowiednie żywienie ma znaczenie nie tylko w pro- filaktyce, ale również w czasie cho- roby. Nowotwór negatywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu i prowadzi do jego osłabienia. Wsparcie żywieniowe pacjenta pozwala często na osiągnięcie lepszej skuteczność leczenia i powinno być integralnym elementem każdego etapu terapii – zarówno przed jej rozpoczęciem, w trakcie, jak i pod- czas rekonwalescencji. Rozwiązaniem, pozwalającym na pokrycie zwiększo- nego zapotrzebowania na składniki odżywcze, będącego wynikiem cho- roby, może być zastosowanie wyso- kokalorycznych i wysokobiałkowych preparatów odżywczych, które w małej objętości zawierają to, czego organizm pacjenta najbardziej potrzebuje. MIT 2. Przyjmowanie dużych ilości witaminy C hamuje rozwój nowotworu Nadrzędną funkcją kwasu askorbino- wego, zwanego popularnie witaminą C, jest działanie antyoksydacyjne, ale bierze ona również udział w odbudo- wie tkanek, w tym przede wszystkim w procesie gojenia się ran. Zapotrze- bowanie na tę witaminę jest różne, w zależności od takich czynników, jak: wiek i stan organizmu, a co za tym idzie osoby chore na raka mogą mieć czasa- mi zwiększone zapotrzebowanie na ten związek. Nie udowodniono jednak, że wysokie dawki witaminy C są zdolne do zabijania komórek nowotworowych. Co więcej, stosowanie w terapii dużych ilości tej substancji może wpływać na obciążenie nerek pacjenta i wystąpienie kamicy nerkowej. MIT 3. Cukier „żywi raka” Węglowodany w diecie chorego na nowotwór powinny stanowić 35-50% wszystkich makroskładników, czyli mniej niż granice normy dla człowie- ka zdrowego. Nie można więc z góry przyjmować, że każdy rodzaj cukru jest szkodliwy. U chorych na nowotwory szczególnie należy skupić się na właściwym jadłospisie, tak aby dostarczyć odpowiednią ilość i jakość kalorii, wszystko we właściwych proporcjach. Węglowodany są podstawową grupą składników odżywczych dla organizmu i ich zawartość w diecie jest niezbęd- na. Wszystkie komórki – ale przede wszystkim te zdrowe, potrzebują glu- kozy jako podstawowego „paliwa” do pozyskiwania energii niezbędnej do życia. Największe zapotrzebowanie w tym zakresie mają komórki nerwowe i krwinki czerwone. Komórki nowo- tworowe również potrzebują glukozy do swojego metabolizmu, ale nie ozna- cza to, że powinniśmy z niej zrezygno- wać – przy okazji „zagłodzilibyśmy” też zdrowe komórki, które są odpowie- dzialne za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. MIT 4. Utrata kilogramów sprzyja pacjentom otyłym lub z nadwagą Istnieją takie choroby, wktórychutrata masy ciała jest wskazana. W przypadku zdecydowanej większości nowotworów jest wręcz odwrotnie. Niestety chory w pierwszej kolejności zwykle traci to, co dla organizmu bardzo cenne, czyli masę mięśniową. W rezultacie pacjent z nadmierną liczbą kilogramów wcale nie chudnie w prawidłowym rozumie- niu tego słowa, czyli nie traci tłuszczu, tylko mięśnie, co istotnie wpływa na osłabienie jego organizmu. Co więcej, nagła, nadmierna utrata wagi i jej kon- sekwencje metaboliczne, może prowa- dzić do opóźnienia rozpoczęcia cykli leczenia lub nawet czasowej lub trwałej dyskwalifikacji z terapii. MIT 5. W czasie chemioterapii należy stosować dietę bezglutenową Gluten jest podstawową frakcją biał- kową zawartą w takich zbożach, jak pszenica, żyto, jęczmień i owies, które są szeroko dostępne na rynku i zawar- te w ogromnej ilości podstawowych produktów w diecie, m.in. pieczywie Jakość życia w chorobie nowotworowej

RkJQdWJsaXNoZXIy NDk0NjY=