Głos Pacjenta Onkologicznego Nr 5/2019 (38)

25 „Głos Pacjenta Onkologicznego” nr 5, październik 2019 Projekt realizowany ze środków PFRON czy kaszach. Dietę bezglutenową sto- suje się u niewielkiej grupy pacjentów onkologicznych, przede wszystkim chorych na celiakię oraz w przypadku osób z popromiennym zapaleniem jelit, będącym możliwym działaniem niepo- żądanym po radioterapii. Moda na dietę bezglutenową bez wyraźnych wskazań lekarza czy dietetyka może doprowadzić do utraty masy ciała, a co za tym idzie, osłabić zaatakowany już przez nowotwór organizm. Podejmowanie bez wyraźnych wska- zań ze strony lekarza lub dietetyka tego typu diet w czasie chemio- i radiotera- pii może zaszkodzić pacjentowi. W tym szczególnym okresie warto zadbać o jeszcze lepsze odżywienie organizmu i zapobieganie utracie masy ciała. Zda- rza się, że dieta domowa jest niewy- starczająca, eksperci zalecają wówczas stosowane żywienia medycznego, np. Nutridrink Protein, wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne preparaty. Po- magają one w pokryciu zapotrzebowa- nia na składniki odżywcze, co dodaje sił w walce z chorobą. MIT 6. Witamina B17 pomaga w walce z rakiem Witamina B17, a dokładnie amigda- lina, to substancja, której poświęca się ostatnio wiele uwagi. Słyszy się o tym, że dzięki spożywaniu, np. pestek mo- reli, wiśni, jabłek czy czereśni, w któ- rych ta witamina występuje, zwalcza się komórki nowotworowe. Amigdalina zawiera rodnik cyjankowy. Doniesie- nia wskazują, że jego przyjmowanie (szczególnie w postaci kapsułek czy tabletek) w niektórych przypadkach wiązało się z występowaniem działań niepożądanych, takich jak uszkodzenie wątroby, niewydolność nerek, kwasica mleczanowa czy niewydolność odde- chowo-krążeniowa. Wprawdzie samo jedzenie wspomnianych pestek nie prowadzi do zatrucia cyjankami, ale w wielu przypadkach może wpływać na wystąpienie niestrawności (wymio- ty, biegunki, bóle brzucha, gorzkie od- bijania, gorycz w ustach). Żadne z badań nie udowodniło przeciwnowotworowej skuteczności witaminy B17 w leczeniu nowotworów, dlatego nie ma uzasadnienia dla jej stosowania przez pacjentów onkologicznych. Jakość życia w chorobie nowotworowej Artykuł sponsorowany Źródła: 1. Kapała A. Fakty i mity żywienia w choro- bie nowotworowej. Poradnik dla pacjen- tów i opiekunów. Miejsce i data pobrania: http://www.dietetykamedyczna.pl/wp- -content/uploads/2016/01/fakty-i-mity. pdf, 08.03.2018 r. 2. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. Wydawnictwo IŻŻ, 2017. 3. Kłęk S. et al. Standardy leczenia żywieniowego w onkologii. Nowotwory. Journal of On- cology, nr 4, 2015.

RkJQdWJsaXNoZXIy NDk0NjY=