Głos Pacjenta Onkologicznego Nr 6/2019 (39)

18 „Głos Pacjenta Onkologicznego” nr 6, grudzień 2019 Projekt realizowany ze środków PFRON Jakość życia w chorobie nowotworowej 1. Standardy Leczenia Żywieniowego w Onkologii, Nowotwory 2015 Niedożywienie w przypadku pacjentów onkologicznych może negatywnie wpływać na samopoczucie chorych, powodzenie terapii, prowadzić do powikłań po zabiegach, a w niektórych przypadkach nawet uniemożliwiać podjęcie lub kontynuację leczenia. Ważnym elementem kwalifikacji pacjenta do terapii jest ocena jego stanu odżywienia, którą w szpitalach przeprowadza zespół specjalistów żywienia pozajelitowego i dojelitowego. Także każdy chory powinien odpowiedzieć sobie na kilka pytań, na które odpowiedzi mogą być pierwszym sygnałem do tego, aby odpowiednio wcześnie zapobiegać niedożywieniu oraz jego poważnym konsekwencjom. Diagnostyka stanu odżywienia pacjenta w szpitalach Prawidłowy stan odżywienia organi- zmu odgrywa jedną z kluczowych ról w podjęciu leczenia u pacjentów cho- rych przewlekle, w tym także chorych na nowotwory. Pacjenci onkologiczni są szczególnie narażeni na problem nie- dożywienia z uwagi na szybsze tempo przemiany materii i zwiększone zapo- trzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Ich niedobory i zbyt niska waga ciała mogą mieć negatywny wpływ na skuteczność terapii, czy wręcz spowo- dować niezakwalifikowanie pacjenta do danego rodzaju leczenia. Każdy pacjent przed rozpoczęciem hospitalizacji powinien być poddany obowiązkowej ocenie stanu odżywia- nia organizmu, którą przeprowadza dedykowany zespół specjalistów skła- dający się m.in . z lekarza, pielęgniarki, farmaceuty i dietetyka. Badanie polega na zastosowaniu skali Oceny Ryzyka Żywieniowego NRS 2002 ( Nutritional Risk Score ) lub Subiektywnej Całościo- wej Oceny Stanu Odżywienia (SGA). Każdy pacjent, u którego zdiagnozowa- no zbyt niski poziom odżywienia orga- nizmu, otrzymuje wsparcie żywieniowe (dojelitowe lub pozajelitowe). Specjalistyczne wsparcie żywieniowe W przypadku niedoborów żywie- niowych istotną rolę pełni zastoso- wanie żywienia medycznego. Wybór metody żywienia medycznego powi- nien być oparty na analizie stanu kli- nicznego chorego, stopniu i rodzaju niedożywienia, planowanym czasie żywienia oraz okresie stosowania ży- wienia (np. przedoperacyjne, poope- racyjne). Najlepszą, najwygodniejszą i co najważniejsze fizjologiczną formą żywienia medycznego jest metoda ży- wienia doustnego. W sytuacji, gdy nie jest możliwe pokrycie zapotrzebowa- nia białkowo-energetycznego pacjenta niedożywionego ze słabym apetytem poprzez codzienną lub fortyfikowaną (wzmocnioną) dietę produktami na- turalnymi o dużej gęstości kalorycz- nej, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Me- tabolizmu (POLSPEN) rekomenduje hiperkaloryczne i wysokobiałkowe doustne specjalistyczne preparaty odżywcze typu Nutridrink, które do- starczają wniewielkiej objętości skon- centrowaną ilość kalorii i wartości odżywczych 1 . Wstępna ocena stanu odżywienia w domu Odpowiedź na kilka kluczowych pytań pozwoli ocenić, czy występują pierwsze niepokojące objawy pogorszenia stanu odżywienia. Rozwiązanie testu pole- ga na udzieleniu odpowiedzi „Tak” lub „Nie” na kilka prostych pytań, m.in . o to, czy pacjent zauważył w ostatnim czasie spadek masy ciała, zmniejszenie apetytu czy zmiany w nawykach żywie- niowych. Wynik wskazujący na wystę- powanie nieprawidłowości powinien być pierwszym sygnałem świadczącym o konieczności konsultacji chorego ze specjalistą w kierunku niedożywienia organizmu i konieczności wprowadze- nia zmian w diecie i/lub włączenia ży- wienia medycznego. Test można wykonać na stronie internetowej: www.ankieta.nutriciaoncology.pl Sprawdź stan odżywienia swojego organizmu! Test dla pacjentów z chorobą nowotworową

RkJQdWJsaXNoZXIy NDk0NjY=