Głos Pacjenta Onkologicznego Nr 3/3030 (42)
Onko-news „Głos Pacjenta Onkologicznego” nr 3, czerwiec 2020 31 Projekt realizowany ze środków PFRON 28 maja br. w ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Nowotworami Krwi z uwagi na obecną sytuację epide- miczną odbyło się spotkanie online zorganizowane przez Fundację DKMS. Wśród zaproszonych gości znaleźli się rzecznik Praw Pacjenta – Bartłomiej Chmielowiec, prof. Grzegorz Basak z UCK przy Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz prof. Krzysztof Kałwak z Kliniki Przylądek Nadziei. Spotkanie było okazją do wsparcia pacjentów, pozostających podczas leczenia hematoonkologicznego w długotrwałej izolacji. Światowy Dzień Walki z Nowotworami Krwi ONKO-NEWS MAJ-CZERWIEC 2020 14 maja br. mogliśmy wziąć udział w webinarze skierowa- nym do pacjentów chorych na szpiczaka plazmocytowego i ich bliskich. Podczas wirtualnego spotkania eksperci – prof. dr hab. n. med. Krzysztof Giannopoulos i prof. dr hab. n. med. Krzysztof Jamroziak, omówili zalecenia dla chorych na szpiczaka plazmocytowego związane z epidemią COVID -19. 29 czerwca br. odbył się webinar skierowany do chorych na przewlekłą białaczkę szpikową i mielofibrozę z udzia- łem ekspertów: dr Marka Dudzińskiego oraz prof. Joanny Góry-Tybor. W drugiej części spotkania prof. dr hab. n. med. Krzysztof Giannopoulos i prof. dr hab. n. med. Krzysztof Jamroziak przedstawili zalecenia oraz praktyczne porady dla chorych na przewlekłą białaczkę limfocytową na czas pandemii koronawirusa. Pacjent hematoonkologiczny w czasach pandemii COVID-19 Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.hematoonkologia.pl „JedzONKO po przeszczepieniu” to pierwszy w Polsce poradnik kulinarny wspierający prawidłowe żywienie dzieci po przeszczepieniu szpiku kostnego, w którym znajdują się zarówno przepisy dostosowane do sytuacji zdrowotnej dziecka, proste i szybkie w przygotowaniu, jak i szczegółowe wytyczne dotyczące diety w okresie około przeszczepowym. Autorka, Katarzyna Stankow jest doradcą żywieniowym, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą podopiecznej Fundacji „Iskierka”, która prze- szła chorobę nowotworową. Fundacja ISKIERKA wraz z autorką poradnika poprowa- dziła szereg warsztatów dla dzieci i rodziców na oddziałach onkologii dziecięcej w Polsce, w studiach kulinarnych czy podczas plenerowych akcji prozdrowotnych. Poradnik JedzONKO
RkJQdWJsaXNoZXIy NDk0NjY=