„Dieta po rozpoznaniu choroby hematoonkologicznej i po zakończeniu leczenia (w okresie rekonwalescencji)”
2020-09-15
Webinar Fundacji DKMS już w czwartek 17 września o godz. 17:00
Zbilansowana dieta może wspomagać leczenie chorób hematoonkologicznych i wpływać na ich przebieg. Odpowiednia ilość składników odżywczych w codziennym menu zapobiega powstawaniu niedoborów żywieniowych i pomaga utrzymać optymalną masę ciała. Zapewnia sprawniejszą pracę układu odpornościowego osoby chorej oraz szybszą odbudowę komórek uszkodzonych przez chemioterapię lub chemioradioterapię. U osób wymagających przeszczepienia macierzystych komórek krwiotwórczych odpowiedni sposób żywienia zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań i odrzucenia przeszczepu.
Zapraszamy do uczestnictwa w cyklu webinarów pt: ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓW Z NOWOTWORAMI KRWI NA RÓŻNYCH ETAPACH CHOROBY, który będzie poświęcony tematyce prawidłowego żywienia pacjentów z nowotworami krwi na różnych etapach choroby – od diagnozy przez leczenie do rekonwalescencji.
Cykl spotkań poprowadzi mgr. Iwona Sajór, dietetyk kliniczny, ekspert Fundacji DKMS, doktorantka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Prywatnie pasjonatka podróży, fotografii i tanga argentyńskiego.
Na pierwszym spotkaniu pt: „Dieta po rozpoznaniu choroby hematoonkologicznej i po zakończeniu leczenia (w okresie rekonwalescencji)”. Omówione zostaną zasady prawidłowego żywienia osób, u których zdiagnozowano nowotwór krwi a także aspekty związane z dietoprofilaktyką wtórną po zakończeniu leczenia onkologicznego.
Poruszymy wiele zagadnień, dotyczących m.in.:
doboru najbardziej wartościowych produktów w diecie, sposobów przygotowania zbilansowanych posiłków, unikania karcinogenów pochodzących z żywności, sposobów zapobiegania niedożywieniu i osłabieniu odporności, składników wspomagających regenerację organizmu po zakończonym leczeniu.
doboru najbardziej wartościowych produktów w diecie, sposobów przygotowania zbilansowanych posiłków, unikania karcinogenów pochodzących z żywności, sposobów zapobiegania niedożywieniu i osłabieniu odporności, składników wspomagających regenerację organizmu po zakończonym leczeniu.
W czasie webinaru można będzie zadawać pytania.
Rejestracja: https://dkms.clickmeeting.com/dietadlapacjetow1