Worki stomijne z miodem manuka w naturalny sposób zabezpieczają skórę wokół stomii
2019-10-08
Angielska firma Welland Medical znana jest m.in. z innowacyjnych produktów stomijnych, które w składzie przylepców i płytek stomijnych zawierają aż 4 hydrokoloidy – naturalne składniki o właściwościach antyalergicznych, gojących, przyjaznych nawet dla bardzo wrażliwej skóry. Ostatnio produkty te udoskonalono, dodając w linii worków stomijnych AURUM miód Manuka. O właściwościach miodu Manuka rozmawiamy z Panią Anną Jaroszewicz z ABC Medica.
Miód Manuka – co to takiego?
To naturalny miód wytwarzany przez pszczoły żywiące się nektarem kwiatów krzewu Manuka, który występuje tylko w Nowej Zelandii. Jest to naturalne bogactwo tego kraju. Miód Manuka jest chętnie wykorzystywany na całym świecie.
Jakie są medyczne właściwości miodu Manuka?
Naturalny miód Manuka jest substancją uznaną, powszechnie stosowaną w celach leczniczych i terapeutycznych. W licznych badaniach klinicznych wykazał on silne właściwości antybakteryjne, porównywalne z antybiotykami. Badania naukowe dotyczyły skuteczności miodu Manuka w walce między innymi z gronkowcem złocistym, paciorkowcami, E. coli, Helicobacter pylori. Także z praktyki wiemy, że miód Manuka posiada wybitne właściwości zdrowotne. Co ciekawe, działanie antybakteryjne miodu Manuka jest selektywne – w jednym z badań przeprowadzonych in vivo (Croop&Food) wykazano, że po spożyciu miodu Manuka w jelitach maleje liczba szkodliwych bakterii, a liczba dobrych bakterii rośnie – co wskazuje na jego działanie probiotyczne. Miód Manuka ma również silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Jest stosowany w przypadku chorób układu pokarmowego.
Pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, wywołane między innymi przez paciorkowce, gronkowca złocistego. Wspomaga układ odpornościowy, pomaga przezwyciężać problemy skórne takie jak trądzik, egzema, liszajec, zakażenia skórne. Leczy oparzenia, trudno gojące się rany i odleżyny. Siła antybakteryjnych właściwości miodu Manuka jest uzależniona od stężenia naturalnej substancji występującej w tym miodzie – methylglyoxalu. Im większe stężenie, tym silniejsze działanie miodu. Najwyższe stężenie methylglyoxalu występuje w miodzie Manuka MGO 550+ (zawartość co najmniej 550 mg/kg). Według prof. Thomasa Henle, niemieckiego naukowca, minimalne stężenie methylgyoxalu potrzebne do uzyskania korzyści zdrowotnych wynosi 100 mg/kg – już przy takim stężeniu miód Manuka w warunkach laboratoryjnych zabijał bakterię E. coli.
Jakie działanie ma miód Manuka, zastosowany jako składnik przylepców worków stomijnych Aurum?
W poszukiwaniu kolejnych innowacji podnoszących jakość życia pacjentów ze stomią, firma Welland Medical jeszcze bardziej udoskonaliła skład przylepców sprzętu stomijnego, dodając do produktów linii Aurum miód Manuka, który dzięki swoim wyjątkowym właściwościom antybakteryjnym ułatwia utrzymanie zdrowej skóry wokół stomii – zabezpiecza ją przed drażniącym działaniem treści jelitowej, zmniejszając ryzyko nadkażeń skórnych. Zwykły miód, który także wykazuje właściwości lecznicze, otrzymał ocenę 10 w 16-stopniowej skali UMF, oceniającej siłę i właściwości antybakteryjne substancji. Miód Manuka zawarty w przylepcach nowej linii produktów stomijnych Aurum, z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości antybakteryjne i gojące dla skóry, został nagrodzony oceną 16 z plusem! Worki stomijne Aurum z naturalnym miodem Manuka są dostępne w kilku rozmiarach i rodzajach – do zaopatrzenia kolostomii, ileostomii i urostomii. Z innowacyjnymi rozwiązaniami w sprzęcie stomijnym firmy Welland Medical można zapoznać się na stronie www.wellandmedical.com.pl lub porozmawiać z konsultantką pod numerem telefonu 733 420 800.
GPO 1/2016