Dieta lekkostrawna
2019-11-13
Przedstawiamy zalecenia lekkostrawnej diety, przydatnej m.in. w raku wątroby.
Mięso, wędliny, ryby i jaja
Produkty zalecane
Chude gatunki mięsa (drób bez skóry, cielęcina, polędwica wołowa, mięso królika, chude części wieprzowe: schab środkowy, polędwiczki) – gotowane lub pieczone bez obsmażania
Chude wędliny – (polędwica, upieczona pierś indycza, pieczony schab środkowy, szynka gotowana oczyszczona z tłuszczu)
Ryby – gotowane na parze lub pieczone w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (pstrąg, dorsz, mintaj)
Jaja (na miękko, ugotowane w koszulce, jajecznica na parze), w przypadku braku tolerancji – same białka jaj
Produkty przeciwwskazane
Tłuste gatunki mięsa (wieprzowina, wołowina, baranina, drób ze skórą, mięsa smażone, pieczone i duszone z uprzednim obsmażaniem)
Tłuste gatunki wędlin (pasztety, kiełbasy, kabanosy, mielonki, baleron, metki, parówki, mortadela, salami, konserwy)
Ryby – wszystkie smażone, wędzone, marynowane oraz tłuste (łosoś, halibut, śledź, makrela)
Jaja – na twardo, jajecznica smażona na tłuszczu
Nabiał
Produkty zalecane
pasteryzowane: twaróg chudy, jogurty naturalne, serki ziarniste, serki homogenizowane naturalne, mleko 1,5%–2%, naturalne kefiry i maślanki, zsiadłe mleko, słodka śmietanka w ograniczonej ilości
Produkty przeciwwskazane
tłuste twarogi, sery żółte, topione, pleśniowe, kremowe, mleko tłuste, jogurty greckie/bałkańskie (ze względu na dużą zawartość tłuszczu), śmietana, mleko i przetwory niepasteryzowane
Tłuszcze
Produkty zalecane
na zimno, do smarowania pieczywa i jako dodatek do potraw w ograniczonej ilości (masło, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek)
Produkty przeciwwskazane
smalec, słonina, pozostałe oleje
Pieczywo
Produkty zalecane
białe, niezbyt świeże (bułki, chleb biały, graham, wafle ryżowe, sucharki, chałka)
Produkty przeciwwskazane
razowe, pełnoziarniste, francuskie
Dodatki skrobiowe i dania mączne
Produkty zalecane
ziemniaki z wody, ryż, drobne kasze, drobne makarony, kopytka, pyzy, pierogi z wody z chudym mięsem, serem, naleśniki smażone na patelni bez tłuszczu (z twarogiem, chudym mięsem lub musem owocowym)
Produkty przeciwwskazane
frytki, pieczone i podsmażane ziemniaki, placki ziemniaczane, gruboziarniste kasze (gryczana, pęczak, jaglana), ryż razowy, grube makarony, pierogi (z kapustą, grzybami, z okrasą, podsmażane)
Zupy
Produkty zalecane
na wywarze z chudych gatunków mięsa, jarzynowe, krupniki, zupy kremy zabielane zawiesiną mąki i mleka, delikatnie przyprawione solą i ziołami
Produkty przeciwwskazane
na tłustych wywarach mięsnych i kostnych, zabielane śmietaną, ostro przyprawione, a w szczególności: kapuśniak, grzybowa, żurek, grochowa, fasolowa, cebulowa itp., zupy/sosy instant
Owoce
Produkty zalecane
z kompotu, obrane ze skórki, rozdrobnione: jabłko, banan, arbuz, melon, jagody, borówki amerykańskie, mango, maliny bez pestek
Produkty przeciwwskazane
surowe, w skórkach, suszone, a w szczególności: śliwki, winogrona, truskawki, kiwi, maliny z pestkami, czereśnie, gruszki, agrest, cytrusy, owoce suszone.
W trakcie chemioterapii nie należy spożywać grejpfrutów i granatów oraz pić soków z tych owoców
Warzywa
Produkty zalecane
gotowane, obrane ze skórki, łagodne (marchewka, buraczki, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, szpinak), pomidor bez skórki
Produkty przeciwwskazane
surowe, strączkowe (fasola, groch, bób, ciecierzyca, soja), cebula, kalafior, kapusta, sałaty, rzodkiewki, ogórek surowy, papryka
Napoje
Produkty zalecane
woda niegazowana, słaba herbata czarna, herbatki owocowe i zielone, kompoty owocowe, w ograniczonej ilości (do 1 szklanki dziennie) rozcieńczone w proporcjach 1:1 naturalne soki owocowe i warzywne
Produkty przeciwwskazane
kawa naturalna, rozpuszczalna, mocne napary z herbaty, napoje gazowane, soki owocowe i warzywne bez rozcieńczenia (szczególnie z grejpfruta i granatu), wody smakowe, wszystkie napoje alkoholowe
Desery
Produkty zalecane
budynie, kisiele, musy owocowe, biszkopty, herbatniki, biszkopt z owocami (np. jabłkiem), sernik na zimno z chudych serków naturalnych
Produkty przeciwwskazane
ciasta francuskie, ciasta i desery z czekoladą, kakao, kawą, śmietaną, kremami, serniki, torty itp.
Przyprawy
Produkty zalecane
naturalne: sól (w ograniczonej ilości), zioła, koperek, natka pietruszki, sok z cytryny, cynamon
Produkty przeciwwskazane
kostki rosołowe, przyprawa do zup, ostra papryka, chili, pieprz, gotowe mieszanki przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu, sosy w proszku itp
Inne
Produkty zalecane
w ograniczonej ilości dżem bez pestek, miód
Produkty przeciwwskazane
orzechy, ziarna (np. dynia, słonecznik), grzyby
GPO 2/2019