dr n. weterynaryjnych Sybilla Berwid-Wójtowicz
Lista artykułów
- Z jak zabieg operacyjny Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz radzi, jak możemy przygotować się do zabiegu chirurgicznego, który jest podstawową metodą leczenia pacjentów onkologicznych, aby skrócić okres rekonwalescencji i zmniejszyć ilość potencjalnych powikłań po operacji. czytaj więcej >
- W jak wątroba Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego zwraca uwagę na problemy funkcjonowania wątroby podczas leczenia onkologicznego. Należy pamiętać, że jest to jeden z organów, w którym najczęściej zdarzają się wtórne nowotwory, czyli przerzuty, dlatego warto wiedzieć, jak chronić ten narząd w tym trudnym czasie. czytaj więcej >
- U jak urologiczne problemy Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego zwraca uwagę na konieczność wspierania oraz monitorowania naszego układu urologicznego, który odpowiada za detoksykację naszego organizmu. czytaj więcej >
- T jak terapia celowana Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego, radzi jak wspierać organizm podczas leczenia celowanego, aby było ono skuteczne. czytaj więcej >
- S jak smak Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego wyjaśnia, co jest przyczyną utraty smaku podczas leczenia onkologicznego i radzi, jakimi produktami wspierać organizm podczas choroby nowotworowej, kiedy tracimy chęć do jedzenia. czytaj więcej >
- R jak rodniki Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego wyjaśnia, co to są wolne rodniki, jak powodują stres oksydacyjny, przyczyniają się do nowotworzenia oraz radzi, jak odpowiednią dietą zneutralizować ich szkodliwy wpływ na organizm. czytaj więcej >
- P jak proteiny Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego wyjaśnia, jaka jest rola białka w diecie oraz dlaczego odpowiedni poziom i jakość białka są kluczowe w żywieniu pacjenta onkologicznego. czytaj więcej >
- O jak przeciw onkologiczny Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego, przedstawia podstawowe zalecenia dotyczące zapobiegania chorobom nowotworowym. czytaj więcej >
- N jak niedożywienie Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego wyjaśnia, czym jest niedożywienie i jak go uniknąć w chorobie nowotworowej. czytaj więcej >
- M jak masa ciała beztłuszczowa Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego wyjaśnia, czym jest masa beztłuszczowa ciała i radzi jak ją utrzymać na odpowiednim poziomie, by zachować zdrowie i nie doprowadzić do wyniszczenia organizmu w chorobie nowotworowej. czytaj więcej >
- L jak leukocyty Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego wyjaśnia, czym jest neutropenia towarzysząca leczeniu onkologicznemu, jaki jest jej związek z leukocytami – białymi krwinkami oraz radzi,jak zapobiegać towarzyszącym im powikłaniom, m.in. zakażeniom. czytaj więcej >
- K jak kacheksja Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego wyjaśnia jak dochodzi do procesu kacheksji, wyniszczenia w chorobie nowotworowej i radzi, jak zapobiegać i zatrzymać ten proces. czytaj więcej >
- J jak jadłospis Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego wyjaśnia, jak ważne dla pacjenta onkologicznego w procesie leczenia i rekonwalescencji jest właściwe żywienie i przedstawia, jaki powinien być orientacyjny jadłospis chorego z nowotworem, aby nie dopuścić do wyniszczenia organizmu. czytaj więcej >
- I jak immunożywienie Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego wyjaśnia co to jest immunożywienie, jakie są kluczowe składniki zapewniające zachowanie odporności i jakie preparaty specjalnego żywienia powinien stosować pacjent onkologiczny, aby wspomóc układ immunologiczny. czytaj więcej >
- H jak hemoglobina Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego wyjaśnia jak poziom hemoglobiny wpływa na nasz stan w czasie leczenia onkologicznego, czym jest niedokrwistość i jakie składniki w diecie mogą nam pomóc podnieść poziom hemoglobiny. czytaj więcej >
- G jak glutamina, czyli czym jest immunożywienie Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. dietetyki wyjaśnia działanie glutaminy – jednego z aminokwasów modulujących odporność, dzięki któremu możemy istotnie poprawić wyniki leczenia u niektórych pacjentów onkologicznych. czytaj więcej >
- F jak FOS, czyli po co nam błonnik w chorobie Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. dietetyki wyjaśnia jakie funkcje spełnia błonnik w naszym pożywieniu oraz ile i jakiego rodzaju błonnika powinno się znaleźć w diecie pacjenta onkologicznego. czytaj więcej >
- E jak energia Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka z zakresu dietetyki, w cyklicznym felietonie wyjaśnia, jakiego rodzaju energii, z jakich źródeł pochodzącej i w jakich ilościach, powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi w czasie choroby onkologicznej, aby nie dopuścić do jego niedożywienia i wyniszczenia. czytaj więcej >
- D jak „dieta onkologiczna” Według danych szacunkowych aż ¾ pacjentów onkologicznych umiera z powodu niedożywienia, a nie z powodu raka. Jednocześnie słyszymy o cudownych „dietach onkologicznych” leczących nowotwory. Z punktu widzenia dostępnej wiedzy jest to po prostu niemożliwe. Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka dietetyki klinicznej w swoim cyklicznym felietonie obala kolejny mit żywieniowy przypominając, iż żadna dieta nie wyleczy pacjenta z choroby nowotworowej, ale prawidłowe odżywianie może wspomóc proces terapii. czytaj więcej >
-
C jak cukier
Sybilla Berwid-Wójtowicz, absolwentka studiów podyplomowych żywienie kliniczne na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie, dr n. weterynaryjnych w kolejnym odcinku ONKO-ABC przekonuje, że nie zawsze cukier krzepi i nie wszystkie owoce są tak samo wartościowe dla naszego organizmu, zaś mała porcja słodyczy raz dziennie też jest nam potrzebna.
czytaj więcej > -
B jak biegunka
Istnieje wiele przyczyn pojawienia się biegunki w trakcie leczenia onkologicznego. Może być ona związana ze skutkami ubocznymi leczenia, podrażnieniem i osłabioną regeneracją komórek śluzówki jelita pod wpływem leków, zakażenia pacjenta czynnikiem infekcyjnym, a także nieprawidłową dietą.
-
Zalecenia dietetyczne w trakcie leczenia nowotworów hematologicznych – białaczek, chłoniaków i szpiczaków
Opracowanie wytycznych żywienia pacjenta onkologicznego powinno uwzględnić kilka aspektów: pierwotny stan odżywienia przed chorobą, wpływ na stan odżywienia pacjenta wywołany obecnością nowotworu, wpływ podjętej terapii na stan odżywienia i rokowanie.
- A jak apetyt i anemia Często leczeniu onkologicznemu towarzyszy anemia, która jest skutkiem ubocznym zastosowanej terapii. czytaj więcej >