Nowotwory

Żywienie

Wybrany artykuł 2020-02-13

Sprawdź stan odżywienia swojego organizmu! Test dla pacjentów z chorobą nowotworową

Niedożywienie w przypadku pacjentów onkologicznych może negatywnie wpływać na samopoczucie chorych, powodzenie terapii, prowadzić do powikłań po zabiegach, a w niektórych przypadkach nawet uniemożliwiać podjęcie lub kontynuację leczenia. Ważnym elementem kwalifikacji pacjenta do terapii jest ocena jego stanu odżywienia, którą w szpitalach przeprowadza zespół specjalistów żywienia pozajelitowego i dojelitowego. Także każdy chory powinien odpowiedzieć sobie na kilka pytań, na które odpowiedzi mogą być pierwszym sygnałem do tego, aby odpowiednio wcześnie zapobiegać niedożywieniu oraz jego poważnym konsekwencjom.
Diagnostyka stanu odżywienia pacjenta w szpitalach
 
Prawidłowy stan odżywienia organizmu odgrywa jedną z  kluczowych ról w  podjęciu leczenia u  pacjentów chorych przewlekle, w tym także chorych na nowotwory. Pacjenci onkologiczni są szczególnie narażeni na problem niedożywienia z uwagi na szybsze tempo przemiany materii i zwiększone zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Ich niedobory i  zbyt niska waga ciała mogą mieć negatywny wpływ na skuteczność terapii, czy wręcz spowodować niezakwalifikowanie pacjenta do danego rodzaju leczenia.
 
Każdy pacjent przed rozpoczęciem hospitalizacji powinien być poddany obowiązkowej ocenie stanu odżywiania organizmu, którą przeprowadza dedykowany zespół specjalistów składający się m.in. z  lekarza, pielęgniarki, farmaceuty i dietetyka. Badanie polega na zastosowaniu skali Oceny Ryzyka Żywieniowego NRS 2002 (Nutritional Risk Score) lub Subiektywnej Całościowej Oceny Stanu Odżywienia (SGA). Każdy pacjent, u którego zdiagnozowano zbyt niski poziom odżywienia organizmu, otrzymuje wsparcie żywieniowe (dojelitowe lub pozajelitowe).
 
Specjalistyczne wsparcie żywieniowe
 
W przypadku niedoborów żywieniowych istotną rolę pełni zastosowanie żywienia medycznego. Wybór metody żywienia medycznego powinien być oparty na analizie stanu klinicznego chorego, stopniu i  rodzaju niedożywienia, planowanym czasie żywienia oraz okresie stosowania żywienia (np.  przedoperacyjne, pooperacyjne). Najlepszą, najwygodniejszą i co najważniejsze fizjologiczną formą żywienia medycznego jest metoda żywienia doustnego. W sytuacji, gdy nie jest możliwe pokrycie zapotrzebowania białkowo-energetycznego pacjenta niedożywionego ze słabym apetytem poprzez codzienną lub fortyfikowaną (wzmocnioną) dietę produktami naturalnymi o  dużej gęstości kalorycznej, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i  Metabolizmu (POLSPEN) rekomenduje hiperkaloryczne i  wysokobiałkowe doustne specjalistyczne preparaty odżywcze typu Nutridrink, które dostarczają w niewielkiej objętości skoncentrowaną ilość kalorii i  wartości odżywczych1 .
 
Wstępna ocena stanu odżywienia w domu Odpowiedź na kilka kluczowych pytań pozwoli ocenić, czy występują pierwsze niepokojące objawy pogorszenia stanu odżywienia. Rozwiązanie testu polega na udzieleniu odpowiedzi „Tak” lub „Nie” na kilka prostych pytań, m.in. o  to, czy pacjent zauważył w  ostatnim czasie spadek masy ciała, zmniejszenie apetytu czy zmiany w nawykach żywieniowych. Wynik wskazujący na występowanie nieprawidłowości powinien być pierwszym sygnałem świadczącym o  konieczności konsultacji chorego ze specjalistą w  kierunku niedożywienia organizmu i  konieczności wprowadzenia zmian w diecie i/lub włączenia żywienia medycznego.
 
Test można wykonać na stronie internetowej:
 
1. Standardy Leczenia Żywieniowego w Onkologii, Nowotwory 2015
Powiązane artykuły
  • 6 najpopularniejszych mitów o żywieniu w chorobie nowotworowej Czy to prawda, że cukier żywi raka? Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem? Czy utrata kilku kilogramów w przypadku nadwagi lub otyłości służy pacjentom onkologicznym? Wielu chorych i ich opiekunów zadaje sobie te i wiele innych pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej i poszukuje na nie odpowiedzi. W gąszczu dostępnych informacji trudno znaleźć te wiarygodne i potwierdzone głosem ekspertów. Dr n. med. Tomasz Olesiński z Centrum Onkologii – Instytutu w Warszawie obala najpopularniejsze mity krążące wokół żywienia w chorobie nowotworowej.
  • Z jak zabieg operacyjny Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz radzi, jak możemy przygotować się do zabiegu chirurgicznego, który jest podstawową metodą leczenia pacjentów onkologicznych, aby skrócić okres rekonwalescencji i zmniejszyć ilość potencjalnych powikłań po operacji.
  • Dieta lekkostrawna Przedstawiamy zalecenia lekkostrawnej diety, przydatnej m.in. w raku wątroby.
  • W jak wątroba Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego zwraca uwagę na problemy funkcjonowania wątroby podczas leczenia onkologicznego. Należy pamiętać, że jest to jeden z organów, w którym najczęściej zdarzają się wtórne nowotwory, czyli przerzuty, dlatego warto wiedzieć, jak chronić ten narząd w tym trudnym czasie.
  • U jak urologiczne problemy Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego zwraca uwagę na konieczność wspierania oraz monitorowania naszego układu urologicznego, który odpowiada za detoksykację naszego organizmu.
  • T jak terapia celowana Dr Sybilla Berwid-Wójtowicz, specjalistka ds. żywienia klinicznego, radzi jak wspierać organizm podczas leczenia celowanego, aby było ono skuteczne.
Pokaż wszystkie
Żywienie